Homemade basis tomatensaus

Zoveel tomaten in de serre. Zelfs nu, half oktober, nog.
Er worden er flink wat zo vers gegeten. Maar alles vers eten, dat lukt niet. Daarvoor zijn het er te veel. En da’s helemaal niet erg, want tomaten zijn allround. Ik maak er soep mee, puur tomatensoep of gemengd met andere groenten. Heel tomaten gaan ook rechtstreeks de tomatensaus in. Ik maak daarvoor een basis tomatensaus, die achteraf kan dienen als basis voor allerlei sauzen of zelfs nog in de soep.

basis tomatensausa

Wat heb je nodig?
– een tweetal dikke uien
– 2 teentjes verse look
– 1 rode peper
– 2 kg tomaten
– boter
– verse basilicumblaadjes, tijm, oregano
– verse peterselie
– enkele laurierblaadjes
– peper en zout

Hoe maak je het?
Pel de ui en de knoflook en snipper fijn. Snijd de rode peper overlangs doormidden en verwijder de zaadlijsten en de pitjes. Snijd de peper fijn. Smelt wat boter in de pot en voeg de ui, knoflook en rode peper toe? Laat stilletjes sudderen op een zacht vuurtje tot de uien glazig zijn. Was intussen de tomaten en snijd ze in stukjes. Doe ze samen met de kruiden bij de uien. Dek de pot af met een deksel. Laat de saus gedurende 40 minuten zachtjes sudderen. Als de tomaten goed zacht gekookt zijn, vis je de laurierblaadjes uit de pot. Mix de saus fijn met een staafmixer. Kruid eventueel nog bij met peper en zout.

Deze wecken?
Ik doe het al jaren. Op die manier heb ik altijd een saus in huis om nog snel een lekkere maaltijd in elkaar te flansen. Doe de saus in steriele potten en sluit ze op de gebruikelijke manier. Weck gedurende 30 minuten op 90°C.

Veel plezier ermee!

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s