Tomaten verspenen

Zaaien
Elk jaar kriebelt het bij het eerste zonnetje om al vanalles binnen voor te zaaien.
Is dat een goed idee? Meestal niet. Je plantjes zijn dan veel te vroeg klaar om te planten, terwijl dat op dat moment nog niet echt kan.Bovendien worden de planten dan op korte tijd te groot (langgerekt), broos en zijn ze veel vatbaarder voor ziektes.
Dit jaar heb ik me dus ingehouden tot begin maart. Toen ben ik gestart met het zaaien van tomaten. Binnen weliswaar, want tomaten hebben warmte nodig (ongeveer 20°C).
Ik zaaide de tomatenzaadjes voor in zaaibakjes (miniserres) in zaai- en stekgrond. Da’s belangrijk, omdat die geen of weinig meststoffen bevat. Bevochtig de grond na het zaaien goed met een plantenspuit. Op die manier spoelen de fijne zaadjes niet weg. Doe de miniserre dicht en zet ze op een warme plaats in huis waar veel licht is. Doordat de miniserre dicht is, verdampt het vocht niet en hoef je niet snel water te geven.

Verspenen
Al snel komen de eerste plantjes tevoorschijn. De eerste blaadjes die je ziet, zijn de kiemblaadjes. Nog even geduld dus tot de eerste echte blaadjes verschijnen. Als het zover is, kan je de plantjes verspenen. Elk plantje krijgt dan een eigen potje. Vul daarvoor potjes van ongeveer 9 cm diameter met potgrond. Druk de grond niet aan. Maak in het midden een gaatje tot bijna beneden. Stop het plantje er voorzichtig in tot net aan de eerste blaadjes. Nu maak je het gaatje dicht en druk je voorzichtig aan. Overdag kan je de plantjes nu in de serre zetten, maar ’s nachts moeten ze zeker binnenshuis staan. Zelf doe ik die verhuis in het begin nog niet dagelijks.

Water geventomaten verspenen1
Na het verspenen geef ik de plantjes gedurende anderhalve week water aan de basis van de plant. Nadien zijn de wortels genoeg verspreid om de potjes in een bak te zetten en ze onderaan water te geven, zodat de wortels zelf naar believen water kunnen drinken.

Verplanten
Na een achttal weken zouden de planten groot en sterk genoeg moeten zijn om ze in de serre te planten. Wil je ze buiten planten? Dan is het belangrijk om ze eerst af te harden. Dat wil zeggen dat je de planten overdag, wanneer het droog en warm genoeg is, buiten zet. Maar ’s nachts moeten ze weer naar hun veilige plekje in de serre.

Ook zin gekregen om tomaten te zaaien?

 

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s