Koop Niks Nieuws -Challenge

31 DAGEN-CHALLENGE: Koop Niks Nieuws-Challenge
Eigenlijk ben ik hier al een tijd mee bezig.
Sinds zo’n twee en een half jaar ben ik lid van de Facebookgroep ‘Een jaar lang niks kopen’. Dit betekent natuurlijk niet dat we niks nieuw meer kopen, maar dat we vooral bewust nadenken over wat we kopen. Kan ik wat ik nodig heb niet van iemand lenen? Kan ik het ergens tweedehands kopen? Heb ik wat ik wil kopen ook wel echt nodig? Heb ik dit eigenlijk al niet in huis? Je kent dat wel, hé… drie theepotten in huis, maar je gebruikt er maar eentje. Is dat nu echt wel nodig? Ik was helemaal overtuigd.

‘Hoe kom je daar nu toe?’, zal je denken. Awel, da’s eigenlijk heel simpel. Het begon bij mij vooral met de verpakking van gekochte voeding. Als ik zo bekeek wat er elke week bij ons aan verpakkingsmateriaal weggegooid werd, was dat toch een flinke berg. Dat ergerde me wel. Daarom leek het logisch om eerst dat aan te pakken. Voeding dus.
Omdat ik veel gelezen heb rond voeding, weet ik ook wat daar allemaal in verwerkt wordt. En geloof me… ik word daar niet blij van. Dus besloot ik om de moestuin van mijn schoonvader na zijn overlijden verder te zetten (with a little help!). Al de groenten en fruit van onze moestuin worden geweckt, gaan de diepvries in (Ik weet het wel… ook niet altijd even ecologisch!) of worden ingemaakt. Op die manier hebben we veel minder afval, want de weckpotten en confituurpotten worden telkens opnieuw hergebruikt. Bovendien zijn we op deze manier wat onze voorraad groenten betreft zo goed als zelfvoorzienend. En dus wordt er heel wat minder gekocht. Met flink wat minder afval als gevolg.

Maar ik wou nog verder gaan.
Ook voor de rest wilde ik bewuster kopen. Vroeger naaide ik veel kleding zelf, maar door tijdsgebrek (gezinsuitbreiding, het huishouden, voltijdse job,… Je kent dat wel, hé!) kwam het er zo niet meer van. Ik besloot de draad terug op te pakken. Tegenwoordig naai ik mijn kleding dus terug grotendeels zelf.

Ik kijk ook goed uit naar kortingen in winkels. Waarom zou je nieuwe schoenen kopen aan de volle prijs als je ze iets later ook met korting kan kopen?

Intussen houd ik me ook bezig met opruimen. Marie Kondo helpt me daar flink bij. Hierover kan je hier en hier meer lezen.
Door haar manier van opruimen krijg je een beter overzicht van wat je allemaal in huis hebt. Alles wat te veel is of wat we niet kunnen gebruiken, gaat eruit. Naar wie het kan gebruiken of naar de kringwinkel.

Welke voordelen brengt dit nu allemaal met zich mee?
– Voor ik iets wil kopen, kijk ik thuis eerst of we dit product al niet in huis hebben. Geen dubbele dingen meer!
– Meer plaats, want er wordt minder gekocht.
– Meer tijd, want we winkelen veel minder.
– Meer geld over, want we kopen minder.
– Veel beter voor het milieu, want er is al flink wat minder verpakkingsmateriaal. Hoewel ik vind dat dat nog knap wat minder kan!
– Ik denk veel bewuster na over alles wat ik koop.

Wil dit nu zeggen dat ik niks meer koop? Je moet het niet geloven. Maar doordat ik bewuster koop, koop ik veel minder. En met de centjes die we daardoor niet uitgeven, kunnen we veel meer leuke dingen doen.
Ben jij ook overtuigd? Dan is deze challenge van Femma misschien ook wel iets voor jou!

 

consuminderen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s