Tomatenpassata

Al eens zelf tomatenpassata gemaakt? Da’s nochtans niet moeilijk! Heeft weinig voeten in de aarde, maar neemt wel wat tijd in beslag. ’t Is bovendien nogal wat anders dan het goedje dat je in de warenhuizen koopt. Daar nog bovenop is dit zelfgemaakte goedje  helemaal vrij van kleurstoffen, geurstoffen, smaakstoffen, bewaarmiddelen en wat kieperen ze er nog allemaal in. Nee, deze zelfgemaakte passata is helemaal  puur natuur. En dat proef je er natuurlijk (Gelukkig maar! Stel je voor!) ook aan.

Wat heb je nodig?
– 2 grote rode uien
– 2 stengels selder
– verse basilicum
– 4 à 5 kg vleestomaten (Alhoewel, met andere lukt het ook. Ik gebruik gewoon wat er in de tuin staat.)
– een grote kookpot

Hoe maak je het?
Was de tomaten. Snijd ze in vier en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Doe de tomaten in een grote kom en laat ze gedurende een ganse nacht uitlekken. Des te meer sap er al uit de tomaten is, des te beter. Het tomatensap dat al vrij gekomen is, houd ik bij.
Was alle andere groenten. Snijd de uien en de selder fijn en cutter ze in de mixer fijn.
Knijp de tomaten zo goed mogelijk uit en mix deze ook fijn. Doe ze samen met de andere groenten in een grote kookpot of in twee kleinere. Laat alles inkoken zonder te roeren. Da’s moeilijk, hé! Ik weet het. Toch moet je dit zo’n 45 minuten volhouden. Ondertussen komt er nog meer vocht uit de tomaten. Da’s helemaal de bedoeling.
Nu schep je met een pollepel het vocht er beetje bij beetje af. Dit vocht bewaar ik bij het sap dat we al hebben. We houden dit vol tot we een dikke saus hebben.
Hak nu de basilicum fijn. 10 minuten voor we de saus van het vuur halen, doen we de basilicum erbij. Eventueel kan je nog wat zout bijvoegen. Zelf doe ik dat pas op het moment dat de saus gebruikt wordt, samen met het kruiden van je gerecht.
Doe de tomatensaus nu in steriele potten. Je kan dit doen op dezelfde manier als je confituur maakt (pot vullen, deksel erop en omgekeerd laten afkoelen). Zelf bewaar ik de saus in weckpotten en weck ik ze nog gedurende 30 minuten op 90°Ctomatensap1.

Wat doe ik nu met al dat sap dat ik apart gehouden heb?
Hier gaat zelden iets weg, dus dit gebruik ik ook nog. ’t Zou wel zonde zijn om al dat gezonde, lekkere sap weg te gooien!
Dat doe ik eveneens in steriele weckpotten en weck ik gedurende 30 minuten op 90°C. Dit sap voeg ik later toe aan soepen, sauzen,..

Ik heb er geen problemen mee dat mijn receptjes gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. Als u er gebruik van wenst te maken voor commerciële doeleinden, kan u mij op voorhand contacteren om al dan niet mijn toestemming daarvoor te bekomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s