Notenwijn (port)

Eens een lekker likeurtje maken?
Je moet wel wat geduld hebben. Dit lekkere drankje moet namelijk 3 maanden trekken. En ook daarna wordt het nog beter naargelang de lengte van de periode dat je de likeur laat rusten. Voor het maken van notenlikeur heb je nog groene bolsters van walnoten nodig. Deze mogen liefst nog geen bruine vlekjes bevatten. Bovendien moeten ze al dik genoeg zijn, zodat de noot zich al volop aan het ontwikkelen is. De periode om deze bolsters  te plukken verschilt dus van jaar tot jaar, afhankelijk van het weer.

Wat heb je nodig?Notenwijn1a
– 40 groene bolsters van de walnoot
– 10l rode wijn (Je hoeft daarvoor zeker geen dure wijn te gebruiken)
– 1 liter alcohol van 94°
– 2kg suiker
– een emmer met deksel

Hoe maak je het?
Was de walnootbolsters grondig en spoel heel goed na. Breek 3 bolsters open en breek ook de noot zelf open. Ik stop ze daarvoor in een plastic zakje en klop ze kapot met een hamer. Ideaal om je frustratie eens op bot te vieren!
Doe daarna alle ingrediënten in een emmer met deksel. Die vind je niet zo gemakkelijk in de winkel, maar ik vraag altijd aan vrienden die een frituur hebben om er voor mij enkele te bewaren. Zo hoeven zij niet te betalen om ze kwijt te raken op het recyclagepark en krijgen de emmers een tweede leven. Knap toch!?
Laat dit goedje gedurende 3 maanden trekken op een donkere koele plaats. Schud elke week een keertje met de emmers, zodat alles zich goed vermengt en de suiker goed oplost. Best is om daarvoor de emmer niet te openen, want anders verlies je al heel wat van het aroma.
Na 3 maanden mag je het goedje zeven. Ik gebruik daarvoor een koffiefilter, zodat er zeker niks achter blijft. Dit duurt wel eventjes, hoor. Maar geduld is een schone deugd!
Na het zeven giet je de likeur over in steriele flessen.
Je zou nu al van de drank kunnen drinken, maar het is beter om alles nog eens 3 maanden te laten rusten.
Ik maak altijd grote hoeveelheden, omdat je de notenwijn jaren kan bewaren. Maak tijdig een nieuwe lading likeur, zo kom je nooit zonder te zitten.

Erg benieuwd naar jullie resultaten! Houd me gerust op de hoogte!

Ik heb er geen problemen mee dat mijn receptjes gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. Als u er gebruik van wenst te maken voor commerciële doeleinden, kan u mij op voorhand contacteren om al dan niet mijn toestemming daarvoor te bekomen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s