Bolognaisesaus

spaghettisaus

Weer maar eens een aantal potten bolognaisesaus gemaakt!
Altijd handig om in huis te hebben.Je kan die toch ook invriezen zal je zeggen! Da’s waar. Maar dan moeten ze nog altijd eerst een tijd ontdooien vooraleer je ze kan gebruiken. Dat neemt toch direct wat tijd in beslag, zelfs als je ze in de microgolfoven ontdooit. Als de saus in potten geweckt is,  blijft ze jaren goed, er zitten geen kleurstoffen, geurstoffen, smaakstoffen, bewaarmiddelen (en wat kiepert men er tegenwoordig nog allemaal in?) in, je hoeft ze dus ook niet te ontdooien,… De saus is klaar voor onmiddellijk gebruik. Kei gemakkelijk voor als je op een dag eens eensklaps goesting krijgt in spaghetti!
Ik maak deze saus altijd in grote hoeveelheden, zodat ik een voorraad voor een tijdje heb.
Voor deze saus start ik altijd met het basisrecept voor tomatensaus van Claudia en Gerrit van Weckenonline. Claudia was zo vriendelijk om me de toestemming te geven om een link naar hun recept op hun eigen website te laten leggen. Want zeg nu zelf… waarom zou ik op zoek gaan naar een ander basisrecept als er op Weckenonline eentje ter beschikking staat dat heel lekker is? Eentje van een saus die bovendien ook nog als toevoeging aan andere gerechten kan gebruikt worden.
Misschien heb je wel de tijd om ook eens een kijkje te nemen tussen de andere recepten. Echt wel de moeite! En de gerechten moeten heus niet allemaal geweckt worden, je kan ze ook gewoon invriezen.

Wat heb je nodig?
– 4 poten basistomatensaus van 1l (Het recept vind je hier )
– 8 wortelen
– 2 takken selder
– 4 rode paprika’s
– 2 potjes tomatenpuree
– 2 kg gehakt
– 8 blaadjes laurier
– geroosterd paprikapoeder
– oregano

Hoe maak je het?
Was de groenten (Ik gebruik de bladeren van de selder mee!). De paprika’s schil ik ook en ik ontpit ze. Snijd de groenten in grove stukken en mix ze fijn in de keukenrobot. Doe dit samen met de inhoud van de potten basistomatensaus in een grote kookpot. Bak het gehakt rul en voeg het toe aan de saus. Voeg de laurierblaadjes toe samen met geroosterd paprikapoeder (naar eigen smaak). Nu de tomatenpuree er nog bij en alles goed laten sudderen.
Ondertussen maak ik de weckpotten, de elastieken en de sluitklemmen steriel.
Als de saus klaar is, vul je de weckpotten tot 1cm onder de rand. Zorg ervoor dat de randen zeer schoon zijn, vooraleer je de potten sluit.
Klaar om de potten in de weckketel te zetten! Weck de saus op 100 graden Celcius gedurende 120 minuten.
Ik heb een volautomatische weckketel, da’s dus heel handig. Enkel de tijd en de temperatuur instellen en de ketel doet de rest.
Na het wecken de potten onmiddellijk uit de ketel halen en op een vochtige doek zetten om af te koelen.
Als de potten afgekoeld zijn, mogen de klemmen er af. Controleer wel regelmatig of de deksels goed dicht blijven.

Kei gemakkelijk! Toch?
Als je de saus liever invriest, kan dat natuurlijk ook.

Nog een dikke dankjewel aan Claudia en Gerrit van Weckenonline om een link naar hun website te mogen leggen!

Ik heb er geen problemen mee dat mijn receptjes gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. Als u er gebruik van wenst te maken voor commerciële doeleinden, kan u mij op voorhand contacteren om al dan niet mijn toestemming daarvoor te bekomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s