Beschermhoes voor naaimachine

Toen ik ongeveer 30 jaar geleden mijn naaimachine kocht, was die voorzien van een bijpassende naaimachine – hoes. Compleet met opgestikte zak en al, voor het opbergen van de handleiding. In de loop der jaren had die beschermhoes natuurlijk heel wat te verduren. Tot ze op de duur volledig tot op de draad versleten was en ze noodgedwongen op de afvalberg terecht kwam, tenminste, het vodje dat er nog van over bleef. De naaimachine had en heeft nog altijd zijn vast opbergplekje in de keuken. Maar het boekje reisde nogal wat rond. Dan lag het hier, dan lag het daar, maar nooit echt binnen handbereik wanneer ik het nodig had. Kwam daar nog bovenop dat mijn naaimachine redelijk wat aantrek van stof had. Niet plezant om dat ding telkens voor gebruik te moeten afstoffen. Nu en dan keek ik in winkels wel eens rond, op zoek naar een nieuwe hoes, maar telkens vond ik niks dat paste of kwam ik uit bij een afzichtelijke hoes. Dus besliste ik uiteindelijk om zelf maar een nieuwe hoes voor mijn naaimachine te maken. Een roze, met bloemekes nog wel. Terug een met een opgestikte zak om de handleiding, net zoals vroeger, terug bij mijn machine te kunnen bewaren. Gedaan met dat zoeken achter dat boekje.
En hier is ze dan, mijn naaimachine, met nieuwe hoes. Staat ze niet schoon te blinken?

IMG_0583Moest je zelf graag zo’n hoes willen maken, vind je hieronder de werkbeschrijving.
Ik gebruikte katoen. Omdat de stof niet stevig is, heb ik de hoes uit twee lagen gemaakt. De binnenkant is verstevigd met vlieseline, de buitenkant is gewoon van katoen. Ook de binnenkant van de zak is verstevigd.
Vooraleer je begint, moet je eerst je naaimachine opmeten.
Hierbij vind je het patroontje van mijn hoes, maar die moet je natuurlijk aanpassen aan de maten van jouw machine. Teken het patroon op ware grootte op patroonpapier. Leg de stof dubbel en knip het patroon uit, zo heb je tegelijk de binnen- en de buitenhoes. Ik heb telkens 1cm naadtoeslag bijgetekend. Als je een opgestikte zak wil, knip je die ineens. Bij mij meet die 45cm (breed) op 20cm. Net zoals de rest 2 keer knippen!

IMG_0584En dan… naaien maar!
We starten met de zak.
Verstevig een van de twee zakdelen. Ik gebruikte paspelband aan de bovenkant dan de naad van de zak. Als je zonder paspelband werkt, stik je de beide delen met de goede kanten op elkaar.
We gaan nu verder met de buitenhoes. Een van de twee hoezen verstevig je eerst. Leg daarna de zak op de juiste plaats op de buitenhoes en zet deze vast met kopspelden. Naai de zijnaden vast en stik de zijnaden van de zak er ineens tussen. Maak op dezelfde manier de binnenhoes (zonder zak deze keer).

IMG_0579Steek de buitenhoes en de binnenhoes in elkaar met de goede kanten op elkaar. Teken bovenaan de plaats waar de draagbeugel van de naaimachine door moet komen. Maak deze niet te klein, de draagbeugel moet er gemakkelijk door kunnen. Stik op de lijnen waar de draagbeugel door komt. Je stikt zo ineens de twee hoezen aan elkaar vast. Maak de opening nu open en steek de binnenzak door de opening naar binnen. Als je wil, kan je de naad langs de opening op de goede kant nog eens doorstikken, maar dat hoeft niet noodzakelijk.

IMG_0581IMG_0575Nu moet enkel de onderkant nog afgewerkt worden. Vouw bij beide hoezen de naad van de onderkant 1cm naar binnen. Speld de hoezen aan elkaar vast en stik de naad door.
Voilà! Klaar is je beschermhoes!

Ik heb er geen problemen mee dat mijn patronen en werkbeschrijvingen gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. Als u er gebruik van wenst te maken voor commerciële doeleinden, kan u mij op voorhand contacteren om al dan niet mijn toestemming daarvoor te bekomen.

Advertenties

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s