Sprei gehaakt in hexagonmotief

Drie jaar geleden vond ik het Engelstalige patroon van deze gehaakte sprei ergens op internet. Ik vond het een heel mooi motief, maar vond niet direct de tijd om eraan te beginnen. Tot ik vorige winter zin kreeg om er toch maar aan te beginnen. Ik was al een heel eindje op weg toen het moestuin – weer werd. We hebben een hele grote moestuin, voorzien van een tiental fruitbomen, waar toch wel wat werk te doen is. Maar begrijp me niet verkeerd, dat moestuin – werk, dat ligt me helemaal. Het hoofd helemaal leeg maken, te midden van de groenten, fruit en kippen. Behalve de buurman op de moestuin naast de onze, niemand te bespeuren. Zalig…
Maar goed, terug naar de sprei.
Ik ga dat werkje vanaf nu eens terug opnemen.
Tot nu toe is het toch al tof, hé?
Maar, zoals je ziet, nog heel wat werk voor de boeg!

Hexagondeken

Werkbeschrijving:
Ik haak met wol voor een dikte van haaknaald 3,5. We wisselen voor elke ronde van kleur. Je kan hier zoveel kleurtjes voor gebruiken als je wil. Ideaal om al je restjes op te werken, zolang het maar draad van dezelfde kwaliteit is.

Ronde 1: Haak een ketting van 4 lossen en sluit deze met een halve vast.
Ronde 2: Haak met een andere kleur 3 lossen (= eerste steek) en haak nog 11 stokjes in het rondje. Sluit met een halve vaste in de 3de losse. Je hebt nu 12 steken.
Ronde 3: We nemen weer een andere kleur. Haak 2 lossen en haak een stokje in de eerste steek. De twee steken worden samen gehaakt (moes), 1 losse, 2 samen gehaakte stokjes. Herhalen tot je zo 12 groepjes van 2 stokjes hebt. De ronde sluiten met een halve vaste.
Ronde 4: Haak 2 lossen tussen 2 groepjes in (=eerste steek). Haak daarna nog 2 stokjes tussen deze groepjes (= in totaal 3 steken), 1 losse, 3 stokjes tussen het volgende groepje van de vorige ronde. Herhalen tot de ronde af is (= 12 groepjes stokjes) en sluiten met een halve vaste.
Ronde 5: Start met een halve vaste tussen 2 groepjes stokjes van de vorige ronde, haak dan 3 lossen en haak een halve vaste tussen de volgende groepjes stokjes. Doe dit in totaal 12 keer en sluit de ronde met een halve vaste.
Ronde 6: Deze ronde haken we in dezelfde kleur als de vorige ronde. Haak een halve vaste in een groepje lossen van de vorige ronde. Haak 3 lossen (= eerste steek) en 2 stokjes, 2 lossen en nog eens 3 stokjes in hetzelfde groepje lossen (deze steken vormen samen een hoek), *3 stokjes in de volgende ketting, en 3 stokjes in de volgende ketting. Daarna maken we weer een hoek: 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes in dezelfde ketting*. Herhalen van * tot *. De ronde sluiten een have vasten en afkanten.
Je eerste hexagon – lapje is nu klaar. Haak op deze manier lapjes in allemaal verschillende kleurtjes tot je er genoeg hebt om sprei in een grootte naar je eigen keuze te maken. Haak ze daarna aan elkaar.

Veel haakplezier!

Ik heb er geen problemen mee dat mijn patronen en werkbeschrijvingen gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. Als u er gebruik van wenst te maken voor commerciële doeleinden, kan u mij op voorhand contacteren om al dan niet mijn toestemming daarvoor te bekomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s